Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Elke dag wordt in Nederland zo’n 365.000 kilo koffiedik weggegooid. Zonde. Zeker wanneer je bedenkt dat koffiedik kan dienen als grondstof voor bijvoorbeeld zeep. Koffiedik neutraliseert, maakt je handen schoon en heeft een scrubbend effect. Niet voor niets worden in de bouw of in werkplaatsen al langer hele vieze handen schoongemaakt met, inderdaad: koffiedik!

Daar zijn we als universiteit natuurlijk als de kippen bij. Op Roeterseilandcampus wordt op dit moment een zeep voor dispensers gemaakt uit koffiedik getest. Als de test slaagt, komt er een prachtige circulaire stroom tot stand. Om te beginnen op Roeterseilandcampus en aansluitend ook op de andere UvA locaties.

Koffiedik wordt door de leverancier afgevoerd en verdwijnt in de restafvalstroom. Medewerkers van Pantar (mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) zamelen het nu in om het vervolgens tot zeep om te laten zetten.

Win-win-win

De koffiedrab wordt opgehaald met elektrische wagens. Op deze wagens rijden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt eerst als bijrijder.  Zij krijgen zo de mogelijkheid een rijbewijs te halen (er bestaat grote vraag naar chauffeurs!) en kunnen, wanneer ze de juiste papieren hebben, zelfstandig chauffeuren met (o.a.) koffiedrab in de elektrische wagens.

De koffiedrab:

  • gaat naar een partij die er olie uit perst. Deze olie is een goede vervanger van palmolie en kan gebruikt worden in bijvoorbeeld de make-up industrie.
  • gaat naar de vergister in Amsterdam-West waar de drab wordt gedroogd.

In de vergister gaat swill (organisch afval) uit de omgeving (van de gemeente, van markten, brood uit de buurten en in de toekomst mogelijk ook van de UvA en HvA). De vergister levert warmte (waarmee de drab wordt gedroogd), elektra (waarmee de elektrische wagens worden opgeladen) en water (dat gebruikt wordt in de kassen van Pantar). Van de gedroogde koffiedrab,  de olie daaruit en sinaasappelschillen wordt zeep gemaakt. Sinds kort ook zeep voor dispensers.

Bij de pantry van Facility Services op Roeterseilandcampus wordt nu getest of de zeep inderdaad werkt in de dispenser. Het enige dat we nu alvast kunnen zeggen (verklappen) is dat de zeep fantastisch geurt en zorgt voor hele zachte handen!

Een mooi voorbeeld van circulariteit die binnen de UvA wordt ingevoerd in zeer nauwe samenwerking met betrokken contractpartijen.