Afhankelijk van jouw situatie kan het goed zijn als je een ongewenste situatie eerst bespreekt met je docent, opleidingscoördinator of studieadviseur. Als dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, dan kun je gebruik maken van de andere opties in dit overzicht. Het kan ook zo zijn dat iemand je hiernaar verwijst. Je melding of klacht wordt altijd vertrouwelijk behandeld.
-
Heb je te maken met ongewenst gedrag?
Als je te maken hebt met ongewenst gedrag (seksuele intimidatie, agressie, geweld, pesten, discriminatie) dan kun je terecht bij een van de vertrouwenspersonen ongewenst gedrag. Zij bieden steun en helpen bij het zoeken naar een manier om het ongewenste gedrag te stoppen of te voorkomen dat een situatie verergert. Indien nodig verwijzen zij door naar professionele hulpverleners. Ook kunnen zij je helpen bij het indienen van een klacht bij de klachtencommissie.
-
Heb je te maken met ongewenst gedrag tijdens een college of werkgroep?
Als je tijdens een college of werkgroep problemen krijgt (ongewenst gedrag, conflict), dan is je docent het eerste aanspreekpunt. Je kunt ook terecht bij de vertrouwenspersoon of de studieadviseur. De studieadviseur kan je melding zo nodig doorgeven aan de onderwijsdirecteur. Het maakt daarbij niet uit of je college of werkgroep fysiek of digitaal plaatsvindt.
-
Zijn er omstandigheden die je belemmeren in je studie of heb je een beperking?
Bij een sociaal onveilige of persoonlijke situatie die de studie of het studeren beïnvloedt, kun je terecht bij een studentendecaan. Studentendecanen bieden ondersteuning en kunnen doorverwijzen naar externe instanties. Je kunt ook bij een studentendecaan terecht als je te maken hebt met andere persoonlijke omstandigheden die het studeren beïnvloeden, bijvoorbeeld als je een functiebeperking hebt of je studie wilt combineren met topsport.
-
Heb je te maken met psychische klachten naar aanleiding van een sociaal onveilige situatie?
Als je te maken hebt met psychische klachten naar aanleiding van een sociaal onveilige situatie, dan bieden studentenpsychologen de mogelijkheid van een eerste verkennend gesprek. Een studentenpsycholoog kan ook advies geven en helpen bij een eventuele doorverwijzing. Je kunt daarnaast terecht bij de studentpsycholoog als je psychische klachten hebt (bijvoorbeeld faalangst of studiestress) die het studeren beïnvloeden.
Ga naar informatie en contactgegevens van de studentenpsychologen
-
Heb je zorgen of klachten met betrekking tot je gezondheid?
Als student kun je je bij Bureau Studentenartsen inschrijven. De studentenartsen hebben zich gespecialiseerd in gezondheidsklachten en mentale klachten waar studenten tegenaan kunnen lopen, bijvoorbeeld op het gebied van sociale veiligheid. Je kunt hier terecht met zorgen over je gezondheid, als je niet lekker in je vel zit en ook als je problemen hebt door ongewenst gedrag van een medestudent of medewerker van de UvA.
-
Heb je een vermoeden van schending van wetenschappelijke integriteit?
Met vragen of klachten over wetenschappelijke integriteit kun je terecht bij de Vertrouwenspersoon Wetenschappelijke Integriteit. Deze vertrouwenspersoon kan je ook informeren over de procedure voor het indienen van een klacht bij de commissie wetenschappelijke integriteit (CWI).
Ga naar informatie en contactgegevens Vertrouwenspersonen Wetenschappelijke Integriteit
-
Wil je structurele problemen of misstanden bespreken?
Je kunt bij de ombudsfunctionaris terecht wanneer sprake is van structurele problemen en misstanden binnen de UvA. Dit kan vertrouwelijk en zonder formaliteiten. De ombudsfunctionaris kan wanneer hij of zij dat noodzakelijk acht bemiddelen tussen partijen en onafhankelijk onderzoek doen.
-
Wil je een melding doen bij een onafhankelijk meldpunt?
De UvA heeft een onafhankelijk meldpunt ongewenst gedrag ingericht bij CAOP, naast de bestaande voorzieningen in deze wegwijzer. Alle meldingen die bij dit meldpunt binnenkomen, worden door CAOP geregistreerd en doorgezet naar de UvA. Het CAOP bewaakt dat de meldingen door de UvA worden opgevolgd.
Informatie en contactgegevens vind je op www.meldpuntongewenstgedraguva.nl
-
Wil je een klacht indienen naar aanleiding van ongewenst gedrag?
Als je een formele klacht wilt indienen tegen een medewerker of orgaan van de UvA over een (ongewenste) gedraging, dan kun je terecht bij de Klachtencommissie. De procedure bij de Klachtencommissie is vastgelegd in de Regeling ter behandeling van klachten van personeelsleden en studenten van de Universiteit van Amsterdam.
-
Noodgevallen en onveilige situaties: centrale meldkamer en uva.nl/veilig
Bij een noodsituatie op de UvA-campus bel je de Centrale Meldkamer van de UvA via het centrale alarmnummer 020 525 2222.
Doe bij een extreem onveilige situatie (zoals stalking of bedreiging) ook aangifte bij de politie.
Ben je betrokken bij een onveilige situatie of een bijna-ongeluk? Maak hier dan melding van via www.uva.nl/veilig.
-
Buiten de UvA
- Eigen huisarts of psycholoog
- Centrum Seksueel Geweld (CSG):
www.centrumseksueelgeweld.nl of 0800- 0800 – 0188 - Politie: Als er sprake is van een strafbaar feit kun je dit
rapporteren bij de politie.
Bij spoed bel je het alarmnummer 112.
Als er geen sprake is van spoed bel je 0900 – 8844. - Veilig thuis - hulp bij huiselijk geweld www.veiligthuis.nl
of 0800-2000 - Jellinek - expert op het gebied van alcohol- en
drugsgebruik en verslavingszorg www.jellinek.nl of
088-505 1220 - 113 - zelfmoordpreventie
www.113.nl of 0800-0113
Gedragscode en meer informatie over de UvA en sociale veiligheid
De UvA heeft een gedragscode die van toepassing is op alle medewerkers en studenten van de UvA. Daarin staat hoe we met elkaar omgaan en wat te doen als er toch sprake is van ongewenst gedrag.
De gedragscode van de UvA vind je hier, en meer informatie over sociale veiligheid vind je op uva.nl/socialeveiligheid.
Zie ook het gehele overzicht van hulp en advies dat Studenten Services biedt.
Zie ook de wegwijzer sociale veiligheid voor medewerkers.
Er is onlangs nieuwe regelgeving vastgesteld voor de ombudsfunctionaris, de vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen en de klachtenregeling. Deze regelgeving gaat op 1 november 2021 in. Lees meer over de nieuwe regelgeving.