Er is geen denker die meer invloed heeft gehad op het hedendaagse denken over genderongelijkheid dan de Amerikaanse filosoof Judith Butler. Cultuurwetenschapper Margriet van Heesch presenteert het gedachtegoed van Butler en hoe haar rigoureuze omdenken vleugels gaf aan een nieuwe generatie feministen en aan de huidige LGBTQI+-beweging.

Kerngegevens van evenement Margriet van Heesch over het gedachtegoed van Judith Butler
Datum 2 november 2021
Tijd 20:00 -21:30
Judith Butler (foto: Miquel Taverna - Centre de Cultura Contemporania de Barcelona)

‘Ik ben een lesbienne, maar dat wil niet zeggen dat je ook maar iets meer over mij weet’, zei de Amerikaanse filosoof Judith Butler ooit. Het is misschien wel de meest bondige manier om de kern van haar werk te vatten. Een van de belangrijkste noties daarin is namelijk dat gendernormen niet van nature vastliggen, maar grotendeels cultureel worden bepaald. Met dat inzicht gaf ze leven aan een geheel nieuwe discipline: Queer Studies. Butlers twee invloedrijke boeken uit de jaren negentig, Gender Trouble. Feminism and the Subversion of Identity (1990) en Bodies that Matter. On the Discursive Limits of Sex (1996), bleken legendarisch en zijn ook vandaag nog van grote invloed op de theorievorming en onderzoek rondom genderidentiteit en seksualiteit in de geestes- en de gedragswetenschappen.

Over de spreker

Margriet van Heesch is cultuurwetenschapper en expert in Genderstudies en Queerstudies. Bij de afdeling sociologie van de FMG van de UvA onderzoekt zij twee hedendaagse thema’s: de intersekse-beweging en de ideologieën van romantische liefde in populaire cultuur.

Dr. M.A. (Margriet) van Heesch

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programmagroep: Cultural Sociology

Tijd en locatie

2 november, 20.00-21.30, SPUI25 (ook te volgen via livestream).

Over de serie Grote Denkers

Wie zijn de Grote Denkers die onze wetenschappelijk inzichten van nu, onze blik op de wereld, hebben beïnvloed? En hoe relevant is hun gedachtegoed voor de wetenschap en wereld van vandaag? In de serie ‘Grote Denkers in SPUI25’ presenteren wetenschappers van de Faculteit Maatschappij & Gedrag een voor hun belangrijke Grote Denker en laten zien hoe deze weerklinkt in de wetenschap en samenleving van nu. De serie is een spin-off van de Great Thinkers-reeks van het Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR)