B.F. Skinner is de meest invloedrijke psycholoog van de vorige eeuw. Hij stelde dat niet ons innerlijk leven bepaalt wat we doen, maar onze genetische aanleg, leergeschiedenis en omgeving. Pier Prins en Arnold van Emmerik brengen het gedachtegoed van B.F. Skinner opnieuw onder de aandacht en gaan op zoek naar zijn oplossingen voor de actuele problemen van mens en samenleving.

Kerngegevens van evenement Arnold van Emmerik en Pier Prins over B.F. Skinner
Datum 12 oktober 2021
Tijd 17:00 -18:30
Skinner
B.F. Skinner

B.F. Skinner (1904-1990) was een invloedrijk Amerikaans psycholoog en de grondlegger van het radicale behaviorisme. Hij werkte een groot gedeelte van zijn wetenschappelijke carrière aan Harvard. Pier Prins en Arnold van Emmerik schreven De ideale wereld van B.F. Skinner (Lannoo Campus), omdat Skinner volgens hen de meest invloedrijke en geprezen en tegelijkertijd de meest verkeerd begrepen en verguisde psycholoog is van de twintigste eeuw.

Volgens Skinner zijn we wat we doen, en is wat we doen het gevolg van onze evolutionaire ontwikkeling, onze leergeschiedenis en de omgeving waarin we ons bevinden. Ons gedrag staat altijd en overal onder invloed van die omgeving. Als we ons gedrag willen veranderen om de grote problemen van deze tijd aan te pakken, moeten we daar de oplossing zoeken. In deze lezing bepleiten Prins en Van Emmerik, net als in hun boek, dat Skinners ideeën actueler zijn dan ooit.

Over de sprekers

Prof. dr. Pier Prins is emeritus hoogleraar Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie.

Dr. Arnold van Emmerik is universitair docent aan de Programmagroep Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam.

Over de serie Grote Denkers

Wie zijn de Grote Denkers die onze wetenschappelijk inzichten van nu, onze blik op de wereld, hebben beïnvloed? En hoe relevant is hun gedachtegoed voor de wetenschap en wereld van vandaag? In de serie ‘Grote Denkers in SPUI25’ presenteren wetenschappers van de Faculteit Maatschappij & Gedrag een voor hun belangrijke Grote Denker en laten zien hoe deze weerklinkt in de wetenschap en samenleving van nu. De serie is een spin-off van de Great Thinkers-reeks van het Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR)

Tijd en locatie

12 oktober, 17.00-18.30, SPUI25 (ook via livestream te volgen)