Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In de Nederlandstalige literaire cultuur van nu lijken duizend bloemen te bloeien: van spoken word en graphic novels tot creatieve podcasts. Tegelijkertijd zijn er steeds meer zorgen over de literaire geletterdheid van jongeren: voelen zij zich nog wel aangesproken door al die literatuur?

Kerngegevens van evenement Lyriek, lyrics en literatuurlessen
Datum 11 april 2022
Tijd 17:00 -18:30
Locatie Spui 25

Ook zet het toegenomen inzicht in het belang van inclusiviteit aan op een herwaardering van canonieke, soms heel omstreden teksten en schrijvers. Het landschap van de Nederlandse letterkunde, kortom, verandert in hoog tempo. In de eerste aflevering van De staat van de Nederlandse taal en cultuur gaan drie letterkundigen met elkaar in gesprek.

  • Aafje de Roest (Universiteit Leiden) vertelt over haar onderzoek naar hiphop en culturele identiteitsvorming in online Nederlandse jeugdcultuur.
  • Jeroen Dera (Radboud Universiteit Nijmegen) gaat in op actueel onderzoek naar omgaan met leesbevordering in het Nederlandse literatuuronderwijs.
  • Gaston Franssen (Universiteit van Amsterdam) presenteert nieuw onderzoek naar de impliciete regels die gelden voor het lezen van omstreden schrijvers.

De staat van de Nederlandse taal en cultuur

De status van Nederlandse taal, literatuur en cultuur is een onderwerp dat de afgelopen jaren praktisch onafgebroken onderwerp van gesprek is geweest – of het nu ging om fundamentele onderwijsvernieuwingen, spraakmakende literaire debuten of zorgen om het taalniveau van leerlingen. Maar hoe staat het met het onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur? In deze reeks bij SPUI25 maken we de balans op. Onderzoekers, journalisten en artistieke professionals gaan met elkaar in gesprek over de vraag: hoe staat het eigenlijk met onze taal en cultuur?

De reeks is een initiatief van Gaston Franssen, die onlangs benoemd werd tot hoogleraar Nederlandse letterkunde en intermedialiteit.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam