Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Psychologie: Training & Development (Nederlandstalig)
Vergelijk

Toelichting trackspecifieke eisen

Toelichting trackspecifieke eisen

 1. Kennis en vaardigheden op het gebied van (basale) gesprekstechnieken in de Psychologie. Bij voorkeur behaald bij het onderdeel Practical training: Psychological communication (eerdere namen: Psychological Communication / Gesprekspracticum) van de UvA Bachelor Psychologie.
 2. Specialistische kennis op een van de gebieden van de Psychologie (≥ 12 ec op niveau 2/3)
 3. Geschiktheid als getoond bij Multiple Mini Interviews (MMI)
 • A. Kennis en vaardigheden op het gebied van (basale) gesprekstechnieken in de Psychologie

  Je hebt het bij voorkeur het onderdeel Practical training: Psychological communication (eerdere namen: Psychological Communication / Gesprekspracticum) van de UvA Bachelor Psychologie behaald. Als je een ander vak of andere vakken hebt behaald op dit gebied dan moeten daarin de volgende leerdoelen behaald zijn:

  • Kunnen beschrijven van niet-selectieve en selectieve luistervaardigheden: aandachtig gedrag en minimale aanmoedigingen, parafraseren, reflectie van gevoelens, samenvatten, vragen stellen.
  • Effectief toepassen van bovengenoemde vaardigheden.
  • Kunnen analyseren en evalueren van het eigen sociale en professionele gedrag en de effecten daarvan op andere mensen. En indien nodig, het gedrag kunnen aanpassen op basis van de uitkomsten van die evaluatie.

  Met welke vooropleiding voldoe je aan deze trackspecifieke vereiste?

  Als je onderstaande opleiding of vak hebt behaald, of behaalt voor 31 augustus, voldoe je aan deze trackspecifieke vereiste:

  Wat als je niet voldoet aan deze trackspecifieke vereiste?

  Eventueel is een gelijkwaardig universitair vak als alternatief voor Practical training: Psychological communication (PTPC) mogelijk. Je kunt dit vak, met motivatie daarvoor, indienen bij je aanmelding zodat de selectiecommissie dit kan beoordelen.

  Voorbeelden van vakken die als alternatief voor PTPC kunnen gelden, zijn:

  • Psychologische Gespreksvaardigheden 1 bij de VU
  • Interpersoonlijke Beroepsvaardigheden bij de Universiteit Leiden
  • Klinische gespreksvoering: Basisvaardigheden bij de Universiteit Utrecht
  • Gespreks- en Groepsvaardigheden bij de Rijksuniversiteit Groningen

  Ofwel vermeld een hiermee vergelijkbaar universitair vak dat je hebt gevolgd, en beargumenteer hoe je met dit vak aan de genoemde eis voldoet. Wij zoeken naar vakken met dezelfde leerdoelen en methodieken als PTPC.

  Daarnaast is het mogelijk (en wordt het aangeraden) om onderstaand vak bij ons te doen:

  Let op: door het behalen van bovenstaand vak voldoe je aan deze vereiste. Of je dit vak binnen een schakelprogramma kunt behalen, is alleen vast te stellen als duidelijk is welke deficiënties je verder hebt. Meer informatie over het behalen van vakken om te voldoen aan de toelatingseisen tot de selectie vind je bij de informatie over schakelprogramma’s.

 • B. Specialistische kennis op een van de gebieden van de Psychologie
  • Specialistische kennis op een van de gebieden van de Psychologie (≥ 12 ec op niveau 2/3)

  We verwachten dat je kennis op 2e/3e jaarsniveau hebt op het gebied van één of meerdere deelgebieden van de psychologie. Welk(e) deelgebied(en) maakt niet uit.

  Met welke vooropleiding voldoe je aan deze trackspecifieke vereiste?

  Als je een van de onderstaande opleidingen hebt behaald, of behaalt voor 31 augustus, voldoe je aan deze basisvereiste

  • bachelor Psychologie behaald aan een Nederlandse universiteit (ongeacht welke)
  • het “UvA Kwalificatieprogramma” binnen de opleiding Toegepaste Psychologie van de HvA
  • UvA bachelor Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen met een major in Psychologie
  • UvA bachelor Algemene Sociale Wetenschappen aan de UvA met een major Psychologie
  • UvA bachelor PPLE met een major Psychologie 
  • UvA bachelor Bèta Gamma met een major in Psychologie
  • UvA bachelor Psychobiologie

  Heb je een andere vooropleiding, toon dan bij je aanmelding aan dat je voldoet aan deze eis. Dat kan door te verwijzen naar één of meer vakken die je op het gebied van deze eis hebt behaald en daarvan de studiegidsomschrijving mee te sturen.

  Wat als je niet voldoet aan deze trackspecifieke vereiste?

  Als je niet voldoet aan de eis, is het mogelijk om voor 12 ec vakken op 2e/3e jaarsniveau bij ons te doen (of voor 6 ec, afhankelijk van de omvang je deficiëntie op het gebied van deze eis). Om te voldoen aan deze trackspecifieke eis maakt het niet uit over welk inhoudelijk deelgebied van de psychologie de vakken die je kiest gaan.

  Let op: door het behalen van twee vakken uit bovenstaande lijst (of een, afhankelijk van de omvang van je deficiëntie) voldoe je aan deze vereiste. Of je deze vakken (of dit vak) binnen een schakelprogramma kunt behalen, is alleen vast te stellen als duidelijk is welke deficiënties je verder hebt. Meer informatie over het behalen van vakken om te voldoen aan de toelatingseisen tot de selectie vind je bij de informatie over schakelprogramma’s.

 • C. Geschiktheid als getoond bij Multiple Mini Interviews

  Indien je (voorwaardelijk) voldoet aan de bovengenoemde vereisten, word je voor de Multiple Mini Interviews uitgenodigd. In deze interviews wordt gekeken naar het reflectievermogen, feedback ontvangen, sensitiviteit, stevigheid, het contact maken en transparantie. Je hebt met verschillende docenten een kort persoonlijk gesprek, waarin per gesprek naar een ander criterium wordt gevraagd. Het spreekt voor zich dat de interviews een vertrouwelijk karakter hebben.