Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Video

Video's binnen de UvA hebben een eenvormige uitstraling. Om een beeld te krijgen van de videostijl kun je hieronder een aantal best practices bekijken. 

 • Voorbeelden

Kleur

Het gemaakte videomateriaal bevat vaak al veel kleur, daarom wordt in ondersteunende elementen, zoals een naamkaart of een quote alleen gebruikgemaakt van de basiskleuren van het UvA-kleurenpalet: wit, zwart, grijs en rood. 

Lettertypen

In video's wordt het lettertype ‘Utopia Std Regular’ gebruikt. Dit is een open source font dat je gratis kunt downloaden via Google Fonts of Adobe Typekit.  

Video richtlijn kleur en typografie
Voorbeeld kleurgebruik en typografie

Video-elementen

Er zijn een aantal geanimeerde onderdelen beschikbaar om je video tot een dynamisch geheel  te monteren. Bekijk hieronder de verschillende video-elementen en opties. 

 • Intro

  Voor het intro zijn vier opties beschikbaar. Bekijk hieronder de verschillende varianten: 

  1. Intro voorzien van logo en hyperlapse

   

  2. Intro voorzien van logo, hyperlapse, weareU en titel

   

  3. Intro voorzien van logo als overlay over de beginseconden van je video

  Er is ook een richtlijn ontwikkeld voor een situatie waarbij je samenwerkt met een partij buiten de UvA. Bekijk hier het voorbeeld: 

 • Outro

  Voor het outro zijn drie varianten beschikbaar. Kies de variant die het beste bij jouw video past uit de volgende opties: 

  1. Outro met website vermelding en social media accounts

   

  2. Outro met alleen logo

   

  3. Outro als overlay over einde van video

 • Naamkaart

  Wanneer je een persoon in je video wilt introduceren gebruik je een naamkaart. De naamkaart kan links of rechts uitgelijnd worden. Bekijk hier het voorbeeld van de naamkaart volgens de videorichtlijnen:

 • Titels

  Wanneer je binnen je video een quote wilt laten verschijnen of bijvoorbeeld hoofdstukken wilt aanbrengen, kun je gebruikmaken van titels. Hierbij een aantal voorbeelden binnen de videorichtlijnen: 

  1. Samenvatting of speerpunten in drie blokken

   

  2. Samenvatting of speerpunten in vijf blokken

   

  3. Quote

Adobe CC toolkit

Om het monteren van een video binnen de richtlijnen van de videostijl zo makkelijk mogelijk te maken is er een toolkit ontwikkeld. Volg de onderstaande stappen om de video-elementen zoals het intro, outro en een quote te activeren in je Adobe CC libaries en aan de slag te gaan met de montage van je video. 

 • Download instructies Adobe CC toolkit

  Let op, deze toolkit is alleen geschikt bij videomontage in Adobe Premiere pro

  1.  Download de toolkit via de UvA Beeldbank

  2.  Klik vervolgens op ‘Volgen’. Een Adobe CC account kan hiervoor vereist zijn.
  3.  Open een Adobe premiere project.
  4.  Open het venster ‘Window > Libraries’.
  5.  Selecteer in dit venster ‘UvA - video huisstijlelementen’.
  6.  Zet Libraries op ‘view by group’
  7.  Sleep vanuit hier gewenste video-element naar de gewenste plek in de tijdlijn.
  8.  Zet daarna de workspace op ‘Window > Workspaces > Graphics
  9.  Aan de rechterkant van het scherm verschijnt het ‘Essential Graphics’ window waarin per template verschillende keuzes kunnen worden gemaakt.

Video publiceren op YouTube

Gemaakte video’s worden onder andere geüpload naar ons YouTube kanaal. Om het voor de kijker zo duidelijk mogelijk aan te bieden, wordt er één lijn getrokken in thumbnails en teksten. Bekijk hieronder welke informatie je dient aan te leveren voor publicatie op het YouTube kanaal van de UvA: 

 • Richtlijnen publiceren op YouTube

  Thumbnail
  De thumbnail kan gemaakt worden door de thumbnail template over een representatief stukje video te plaatsen en één frame los te exporteren als een jpg. 

   

  Thumbnail
  Voorbeeld thumnail

  Ondertiteling
  Video's zijn Engelstalig of Nederlandstalig ondertiteld afhankelijk van de gesproken taal in de video. Voeg ondertiteling niet direct toe aan de video maar via een los srt-bestand. Hierdoor is het voor de kijker mogelijk om ondertiteling aan of uit te zetten binnen YouTube. 

  Targeting 
  Voor een betere online vindbaarheid is het belangrijk om tags toe te voegen aan de video. Algemene voorbeelden zijn: Amsterdam, UvA, Universiteit van Amsterdam, University of Amsterdam, faculteitsnaam, opleidingsnaam, vakgebied, bijpassende beroepen, etc.

  Videotitel en beschrijving
  Een goede titel en duidelijke beschrijving van de video is ook belangrijk voor de online vindbaarheid van de video. Pas de taal van de titel of beschrijving aan op de gesproken taal in de video. YouTube toont titels op overzichtspagina's altijd over twee regels. Houdt daarom titels kort en bondig en gebruik maximaal 30 tot 35 karakters. 

  Geef bij de beschrijving van de video bijvoorbeeld een korte omschrijving van de opleiding of een beknopte beschrijving van de kernboodschap van je video. Eindig je beschrijving altijd met een verwijzing naar een relevante pagina op uva.nl en/of naar relevante social media kanalen.