Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Selectieve bachelors

De UvA heeft acht selectieve bacheloropleidingen. Om toegelaten te kunnen worden tot deze opleidingen, neem je deel aan een selectieprocedure. In verband met de situatie rondom het coronavirus kunnen selectieprocedures van selectieve opleidingen zijn gewijzigd. Meer informatie is te vinden op iedere individuele opleidingspagina.

Op deze pagina:

Overzicht selectieve bacheloropleidingen

Studie

Deadline
inschrijven*

 Selectievorm

AUC

01-12 (early birds)
01-02

Eigen selectie-procedure

Biomedische wetenschappen

15-01

Numerus fixus: Selectie & plaatsing

Business Administration

15-01

Numerus fixus: Selectie & plaatsing

Geneeskunde 15-01 Numerus fixus: Selectie & plaatsing

PPLE

01-02

Eigen selectie-procedure

Psychobiologie 15-01 Numerus fixus: Selectie & plaatsing
Psychology/Psychologie 15-01 Numerus fixus: Selectie & plaatsing
Tandheelkunde 15-01 Numerus fixus: Selectie & plaatsing

 

Veelgestelde vragen over selectie en plaatsing

 

 • Kan ik me voor meerdere numerus fixus-opleidingen aanmelden?

  Ja, je mag je voor maximaal twee numerus fixus-opleidingen een verzoek tot inschrijving doen in Studielink, maar er is een aantal uitzonderingen. Aanmeldingen voor twee van de volgende opleidingen aan verschillende instellingen is niet mogelijk: Geneeskunde, Tandheelkunde, Mondzorgkunde (hbo) en Fysiotherapie (hbo). Je kunt je dus bijvoorbeeld niet voor Geneeskunde bij de UvA en de VU aanmelden. Het is wel toegestaan om je voor Geneeskunde en Tandheelkunde bij de UvA aan te melden of voor Geneeskunde bij de UvA en Tandheelkunde bij de VU.

 • Hoe kan ik me voorbereiden op de selectie(dagen)?

  De opleiding bepaalt zelf op basis waarvan de selectie plaatsvindt. Dat kan bijvoorbeeld een inhoudelijk programma in combinatie met een toets zijn, een groepsopdracht en je motivatie. Het is altijd op basis van meer dan één component. Op de opleidingssite onder ‘Toelating en inschrijving’ vind je vanaf september meer informatie over de procedure van de betreffende opleiding. Voor de meeste opleidingen dien je voor de selectieronde huiswerk te maken variërend van 10 tot 40 uur.

 • Kan ik aan mijn rangnummer zien of ik ben toegelaten?

  Hoe lager je rangnummer, hoe groter je kans op een plek. Als de opleiding bijvoorbeeld 200 plekken heeft en er worden 400 rangnummers afgegeven, zullen na 15 april de eerste 200 rangnummers een plaatsingsaanbod ontvangen. Als iemand zijn plek niet binnen 14 dagen accepteert, dan ontvangt de persoon met het volgende rangnummer een plaatsingsaanbod. Zo gaat het door tot alle 200 plekken zijn geaccepteerd. Als geplaatste kandidaten zakken voor hun eindexamen, komen er weer nieuwe plekken vrij. Als je een hoger rangnummer hebt kan het dus zijn dat je pas later, in mei tot september, nog een plaatsingsaanbod ontvangt. Hou je mailbox dus goed in de gaten.

 • Wanneer heb ik een selectiepoging verbruikt?

  Je hebt een selectiepoging verbruikt wanneer je verzoek tot inschrijving na de aanmelddeadline 15 januari actief is. Ook als je niet deelneemt aan de verplichte selectieprocedure heb je toch een kans verbruikt. In Studielink kun je controleren of je een verbruikte selectie poging hebt.

 • Hoe vaak mag ik deelnemen aan de selectie van een opleiding?

  Volgens de richtlijnen van het Ministerie mag je maximaal drie keer deelnemen aan de selectie van een numerus fixus opleiding. Echter, een instelling kan zelf bepalen hoe vaak je bij deze specifieke instelling aan de selectie van de betreffende opleiding mag deelnemen: één, twee of drie keer. Kijk dus op de pagina van de opleiding onder ‘Toelating en inschrijving’ wat het maximum is voor de opleiding van jouw keuze aan de UvA.

  Eventuele eerdere deelnames vanaf 2000-2001 tellen mee. Je vindt een overzicht van je eerdere deelnames in Studielink.

 • Wat is het verschil tussen selectieve opleidingen en numerus fixusopleidingen?

  De UvA kent zes numerus fixusopleidingen (Business Administration, Geneeskunde, Tandheelkunde, Biomedische wetenschappen, Psychologie en Psychobiologie). Deze opleidingen hebben een beperkt aantal plekken. Selectie voor deze opleidingen vindt plaats door middel van Selectie & plaatsing, deze procedure voldoet aan de richtlijnen van het Ministerie van OCW.
  De UvA heeft ook twee selectieve bacheloropleidingen, PPLE en Liberal Arts and Sciences (Amsterdam University College). Deze opleidingen hebben ook een beperkt aantal plaatsen, maar hanteren een eigen selectieprocedure en hebben andere deadlines.

 • Ik kom uit Bonaire, Sint Eustatius of Saba of Curacao, hoe kan ik deelnemen aan Selectie & Plaatsing?

  Als inwoner van Bonaire, Sint Eustatius, Saba of Curacao word je via dezelfde methodiek beoordeeld als de Nederlandse kandidaten. De wijze waarop dit praktisch wordt georganiseerd verschilt per opleiding. Kijk op de opleidingspagina onder Toelating en inschrijven voor meer informatie en schrijf je uiterlijk 15 januari in voor de opleiding via Studielink. Neem tijdig maar uiterlijk 15 januari contact op met de opleiding indien je tijdens de selectiedag(en) niet in Nederland kunt zijn.

 • Ik heb voor twee opleidingen deelgenomen aan de selectieprocedure, wanneer moet ik een keuze maken?

  Als je aan twee selectieprocedures hebt deelgenomen ontvang je op 15 april twee rangnummers. Als beide rangnummers binnen de capaciteit van de betreffende opleidingen vallen, krijg je op 15 april ook twee plaatsen aangeboden. In dat geval moet je binnen twee weken beslissen bij welke opleiding je de plaats accepteert. Accepteer je de plaats bij opleiding A, dan vervalt de plaats bij opleiding B.

  Een andere mogelijkheid is dat je voor opleiding A wel een plaats krijgt aangeboden op 15 april, maar voor opleiding B alleen een rangnummer. Als je eigenlijk liever opleiding B wilt volgen, accepteer je je plaats bij opleiding A (binnen 14 dagen) en kun je afwachten of je alsnog een plaats krijgt aangeboden voor opleiding B. Gebeurt dat en accepteer je die plaats, dan vervalt je plaats bij opleiding A automatisch.