Hieronder vind je een selectie van kunst- en cultuurexperts aan de UvA. Zoek je expertise over een onderwerp dat niet op deze pagina staat of wil je in contact komen met een wetenschapper die niet vemeld wordt? Neem dan contact op met de persvoorlichters van de UvA. Dit kan via 020 525 2695 of via persvoorlichting@uva.nl.

Boeken, uitgevers en bibliotheken
Prof. dr. Lisa Kuitert is hoogleraar Boekwetenschap en is gespecialiseerd in onder meer uitgeven en uitgevers in Nederland in de 19e-21ste eeuw, in het bijzonder literaire uitgevers. Zij is daarbij een kenner van de boekcultuur, zowel in Nederland als in de voormalige kolonie ‘Nederlands-Indië’ (Indonesië), waarbij het gaat om bijvoorbeeld leesvoorzieningen, boekhandels en drukkerijen, schrijverschap, schoolboeken en vertalingen. Ook geldt zij als deskundige voor wat betreft de sociale achtergrond van fenomenen als literaire prijzen, de Boekenweek, de gratis boekenkastjes op straat, papieren boeken tegenover e-books, boekwinkels en antiquariaten.
Faculteit der Geesteswetenschappen
Capaciteitsgroep Algemene Cultuurwetenschappen

Conservering en restauratie
Dr. Maartje Stols-Witlox is schilderijenrestaurator. Haar expertisegebieden zijn onderzoek, conservering en restauratie van schilderijen; en onderzoek naar schildertechniek, restauratie-ethiek en historische verf- & restauratierecepten.
Faculteit der Geesteswetenschappen
Capaciteitsgroep Conservering en Restauratie

Cultuurfilosofie en populaire cultuur
Prof. dr. René Boomkens is hoogleraar Algemene Cultuurwetenschappen en cultuurfilosofie. Boomkens' expertises liggen op het gebied van stedelijke cultuur, populaire cultuur en globalisering.

Cultuurverschijnselen
Prof. dr. Peter Jan Margry houdt zich bezig met de cultuur van het dagelijks leven in Nederland. Hij onderzoekt ‘van onderaf’ het dagelijks handelen van mensen en de beeldvorming van dat handelen, met een focus op drie thema’s: religieuze cultuur, cultureel geheugen en immaterieel erfgoed. Trefwoorden: etnologie, rituelen, tradities, culturele praktijken, volkscultuur, folklore, religieuze cultuur. Margry is hoogleraar Europese etnologie aan de UvA. Daarnaast is hij senior onderzoeker op het terrein van religieuze cultuur bij het Meertens Instituut van de KNAW.
Faculteit der Geesteswetenschappen
Capaciteitsgroep Algemene Cultuurwetenschappen

Film
Prof. dr. Patricia Pisters is gespecialiseerd in filmtheorie en -filosofie. In haar onderzoek naar neuro-aesthetiek kijkt ze hoe beelden werken in het brein, en hoe de hersenen onderdeel zijn geworden van de beeldcultuur. Daarnaast richt Pisters zich op media-ecologie. Hierbij gaat het om de invloed van media, technologie en communicatie op de mens en zijn omgeving. Pisters’ laatste boek gaat over de poëtica van horror in het werk van een nieuwe generatie vrouwelijke regisseurs. Eerder bestudeerde ze het werk van Alfred Hitchcock en deed ze onder meer onderzoek naar Maghreb-cinema, nieuwe Hollywood-esthetiek en Nederlandse filmcultuur. Pisters is hoogleraar Filmwetenschap aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Kunst- en cultuursociologie
Prof. dr. Olav Velthuis is hoogleraar Sociologie, in het bijzonder van economisch leven en cultuur. Hij is gespecialiseerd in economische sociologie, kunstsociologie en culturele sociologie. In zijn onderzoek richt Velthuis zich onder andere op de globalisering van kunstmarkten en de waardebepaling en prijsstelling van hedendaagse kunst. Zo bestudeerde hij de opkomst en ontwikkeling van kunstmarkten in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Ook kijkt Velthuis naar de verhouding tussen markt en gift-ruil, vrijwillige betalingssystemen op het internet, de rol van moraliteit binnen markten, en de wijze waarop seksualiteit en intimiteit worden verhandeld op online webcamplatforms.
Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen
Programmagroep: Cultural Sociology

Kunstgeschiedenis – middeleeuwse
Dr. Wendelien van Welie is gespecialiseerd in middeleeuwse kunst, met een focus op vroegchristelijke kunst, Byzantijnse kunst, Karolingische/Ottoonse kunst, iconografie en historiografie. Momenteel werkt ze aan een groot onderzoeksproject over het lichaam in de middeleeuwse kunst. Hierin bestudeert ze onder meer kledij, haardracht, hoofddeksels, fysionomie, naaktheid, het verminkte lichaam, en de manier waarop een lichaam verzorgd wordt, om meer te weten te komen over de middeleeuwse gedachtewereld. Het project resulteerde in de succesvolle tentoonstelling ‘Body Language’ in Museum Catharijneconvent (Utrecht) en Van Welie’s boek ‘Body Language - het Lichaam in de Middeleeuwse Kunst’ (ook in het Engels: ‘Body Language - the Body in Medieval Art’), dat werd uitgeroepen tot een van de best verzorgde boeken van 2020. Van Welie is onderzoeker en docent Kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen bij de capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis.
Faculteit der Geesteswetenschappen
Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Kunstgeschiedenis – moderne en hedendaagse
Prof. dr. Christa-Maria Lerm Hayes is hoogleraar Moderne en hedendaagse kunstgeschiedenis. Haar expertisegebieden zijn woord- en beeldverhoudingen, i.h.b. hoe kunstenaars literatuur lezen (bijv. James Joyce), performance, tentoonstellingen en kunstinstellingen. Ook is ze geïnteresseerd in sociale kunstpraktijken, naoorlogse verhalen in de kunst en artistic research.
Faculteit der Geesteswetenschappen
Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Kunstgeschiedenis -
Vrouwen in de kunst & de 17de eeuw
Dr. Judith Noorman houdt zich in haar onderzoek en onderwijs bezig met vroegmoderne kunst uit de ‘Lage Landen’. In het bijzonder richt Noorman zich op vrouwen in de geschiedenis en de kunstwereld. Over dat onderwerp leidt ze een grootschalig onderzoeksproject en werkt ze samen met verschillende Nederlandse musea, waaronder het Rijksmuseum. Ook deed ze onderzoek naar Rembrandts werkplaats en de rol van vrouwen als naaktmodellen. Noorman is onderzoeker en universitair docent bij de capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis.

Literatuur
Dr. Gaston Franssen is gespecialiseerd in moderne literatuur en literaire cultuur. Hij doet onder andere onderzoek naar hedendaagse Nederlandse en Amerikaans-Engelse literatuur, literaire beroemdheid, succes en fandom, en (literaire) verhalen over ziekte en gezondheid. Franssen is onderzoeker en universitair docent Literaire cultuur bij de capaciteitsgroep Nederlandse letterkunde.
Faculteit der Geesteswetenschappen
Capaciteitsgroep Nederlandse Letterkunde

Museale collecties en roofkunst
Dr. Mirjam Hoijtink doet onderzoek naar archeologische collecties, historische restitutiekwesties, musea en nationalisme en kunst van de Islam in Nederlandse musea in Europese context. Momenteel werkt zij aan een onderzoeksproject waarin het vermeerderen en delen van kennis rond restitutie van Indonesische koloniale 'roofkunst' een aandachtsveld is.
T: +31 (0)6 526 60447
Faculteit der Geesteswetenschappen
Capaciteitsgroep Algemene Cultuurwetenschappen

Muziek
Dr. Ashley Burgoyne bevindt zich met zijn expertise op het grensvlak van de muziekwetenschap en de kunstmatige intelligentie. Hij is vooral geïnteresseerd in muzikaal gedrag op geluidsniveau en onderzoekt bijvoorbeeld hoe het kan dat nummers catchy zijn en hoe het muzikale geheugen werkt op de lange termijn. Met zijn project ‘Hooked on Music’ bereikte Burgoyne honderdduizenden deelnemers wereldwijd. Momenteel werkt hij in het Amsterdam Music Lab om te begrijpen wat mensen horen – en negeren – terwijl ze elke dag muziek streamen. Burgoyne is universitair docent Computational Musicology aan de Faculteit der Geesteswetenschappen en onderzoeker in de muziekcognitie-groep van het Institute for Logic, Language, and Computation.
Muziekcognitie
Prof. dr. Henkjan Honing is hoogleraar Muziekcognitie. Zijn expertisegebieden zijn muzikaliteit, muzikale dieren, muziek en het brein, muziekcognitie en muziektechnologie.
Faculteit der Geesteswetenschappen
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Theater
Prof. dr. Kati Röttger richt zich in haar onderzoek op hedendaagse podiumkunsten, beeldcultuur, theater in Latijns-Amerika en de geschiedenis van het Europese theater. Zo bestudeert ze spektakeltechnieken in experimentele cultuur en het populaire theater (waaronder het melodrama) van de 19de eeuw en de oprichting van het nationale theater in Duitsland en Nederland in de 18de eeuw. Eerder publiceerde Röttger ook over de constructie van gender, postkoloniale kritiek en de werking van intermedialiteit in het theater en de podiumkunsten. Röttger is hoogleraar Theaterwetenschap aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.