Heb je een specifieke vraag of wil je in contact komen met een wetenschapper die niet op deze pagina staat? Neem dan contact op met de afdeling Persvoorlichting. Dit kan via 020 – 525 2695 of via persvoorlichting@uva.nl.
Klimaat

Prof. dr. Rick van der Ploeg is University Professor in Environmental Economics (deeltijds) en onderzoekt welk beleid er voor kan zorgen dat de opwarming van de aarde gemitigeerd kan worden. Aandacht gaat daarbij vooral uit naar analyse van risico’s en tipping points. En naar de politieke economie van klimaatbeleid.
Prof. dr. Joyeeta Gupta is hoogleraar Environment and development in the global south. Haar expertisegebieden zijn de geschiedenis van klimaatbeheer, zijn implicaties voor ontwikkelingskwesties en hoe deze invloed hebben op het Zuiden (ontwikkelingslanden).
T: +31 (0)152 152351
E: J.Gupta@uva.nl
Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen
Programmagroep: Governance and Inclusive Development

Prof. dr. Ingo Venzke is directeur van het Amsterdam Centre for International Law (ACIL). Zijn werk richt zich op verschillende dimensies van duurzaamheid. Zo onderzocht hij de rol van het recht in de klimaatcrisis en de relatie met sociale rechtvaardigheid. Hij is vooral geïnteresseerd in het recht van de wereldeconomie en de juridische structurering van niet-duurzame economische praktijken.

Dr. Laura Burgers is als universitair docent verbonden aan het Amsterdam Centre for Transformative Private Law (ACT). Ze promoveerde op onderzoek naar democratische legitimiteit van rechterlijke rechtsvorming in klimaatrechtszaken. Centraal stond de spanning tussen milieubelangen en democratie waar rechters in klimaatrechtszaken mee geconfronteerd kunnen worden. Burgers is een van de nationale experts binnen het VN-programma Harmony with Nature, dat zich buigt over rechten voor natuur, ook wel Earth Jurisprudence. Ze doet momenteel onderzoek naar een transnationale beweging, waarin steeds meer stukken natuur eigen rechten krijgen die ze middels een vertegenwoordiger zelf kunnen afdwingen bij de rechter.

Prof. Rosa Uylenburg is hoogleraar Milieurecht, in het bijzonder natuurbeschermingsrecht. Haar expertisegebieden zijn rechtsbescherming en handhaving van het milieurecht, de implementatie van Europese milieurichtlijnen, de milieuvergunning en de integratie van het omgevingsrecht en natuurbeschermingsrecht.
T: +31 (0)20 525 4756 / 3075
E: R.Uylenburg@uva.nl

Dr. ir. Bart Verheggen is docent Climate Change en Earth System Science aan Amsterdam University College (AUC). Zijn expertisegebieden zijn klimaatverandering in brede zin, en meer specifiek de koolstofcyclus, atmosferische chemie, aerosolen en wolken. Daarnaast houdt hij zich bezig met wetenschapscommunicatie op het gebied van klimaatverandering en mengt hij zich geregeld in het publieke debat hierover. Hij is hoofdauteur van het in 2020 verschenen boek “wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering”.
T: +31 (0)20 525 8271
E: b.verheggen@auc.nl
Biodiversiteit & duurzaamheid

Prof. dr. ir. Franciska de Vries is hoogleraar Earth Surface Science. Haar onderzoek richt zich op de cruciale rol die bodems spelen in de reactie van ecosystemen op ‘global change’. In het bijzonder kijkt zij hoe bodemgemeenschappen en hun interacties met planten aangetast worden door klimaatverandering, en hoe we deze wetenschap kunnen gebruiken om onze ecosystemen te laten blijven functioneren in de toekomst.
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics

Prof. dr. Annemarie van Wezel is hoogleraar Environmental Ecology. Haar expertisegebieden zijn chemische waterkwaliteit, en risicobeoordeling van het gebruik van chemicaliën en nieuwe technologieën voor mens en milieu. Hierbij doet ze onder andere onderzoek op het gebied van micro- en nanoplastics en naar de risico's van hergebruik in de context van circulaire economie.
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics
Prof. dr. Jef Huisman is hoogleraar Aquatische Microbiologie. Zijn expertisegebieden zijn mariene biologie, aquatische ecologie, oceanografie, klimaatverandering en algengroei.
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics
Duurzame grondstoffen

Prof. dr. Gert-Jan Gruter is bijzonder hoogleraar Industrial Sustainable Chemistry. Zijn expertisegebieden betreffen de gehele keten van duurzame grondstoffen (biomassa raffinage, cascadering naar glucose) en CO2 als grondstof (CCU) naar duurzame bouwstenen (monomeren zoals furaandicarbonzuur, ethyleen glycol, glycolzuur, oxaalzuur, etc.) naar duurzame kunststoffen (bio-based plastics zoals PEF, PGA, PGLA etc.).