Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Criminaliteit & terrorisme

Heb je een specifieke vraag of wil je in contact komen met een wetenschapper die niet op deze pagina staat? Neem dan contact op met de afdeling Persvoorlichting. Dit kan via 020 – 525 2695 of via persvoorlichting@uva.nl.

Bestrijding en preventie (inter)nationale misdrijven

Juriste en sociologe mr. dr. drs. Jill Coster van Voorhout is deskundig op het gebied van strafrecht en strafprocesrecht, alsook op het gebied van bestrijding en preventie van (inter)nationale en grensoverschrijdende misdrijven. Ze richt zich onder meer op nieuwe methoden van feitenvinding naar misdrijven als mensenhandel, witwassen en corruptiedelicten in publiek-private samenwerkingsverbanden.

Mr. dr. drs. J.E.B. (Jill) Coster van Voorhout PhD

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Strafrecht

Berechting internationale misdrijven

Prof. dr. Harmen van der Wilt is hoogleraar internationaal strafrecht. Hij doet onderzoek naar nationale berechting van internationale misdrijven; Systeemcriminaliteit (Joint Criminal Enterprise; Superior Responsibility); Definitie van terrorisme; Strafuitsluitingsgronden in het internationale strafrecht; Uitlevering en rechten van de mens.

Drugsgebruik- en handel

D.J. Korf

Prof. dr. Dirk Korf is bijzonder hoogleraar Criminologie en gespecialiseerd in empirisch onderzoek naar moeilijk bereikbare groepen Zijn onderzoek richt zich vooral op ontwikkelingen en patronen in drugsgebruik en drugshandel, mede in relatie tot drugsbeleid en in internationaal perspectief.

Bestrijding terrorismefinanciering

mw. prof. dr. Marieke de Goede, medewerker FMG, hoogeleraar Politicologie, i.h.b. Externe betrekkingen van Europa

Prof. dr. Marieke de Goede is hoogleraar Politicologie. Ze doet onderzoek naar de Europese veiligheidscultuur en de rol van risico-analyses en het gebruik van commerciële data in veiligheidsbeleid. Haar onderzoek richt zich ook op de bestrijding van terrorismefinanciering.

Prof. dr. M. (Marieke) de Goede

Bestuur en Bestuursstaf

Decanen

Radicalisering

dhr. prof. dr. Bertjan Doosje, mederwerker FMG, hoogleraar Radicalisering studies

Prof. dr. Bertjan Doosje is is universitair hoofddocent bij de afdeling Sociale psychologie. Zijn expertisegebieden zijn stereotypering en discriminatie, emoties in intergroepsrelaties, radicalisering en polarisatie.

Dr. E.J. (Bertjan) Doosje

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programmagroep: Social Psychology

Forensisch onderzoek

Arian van Asten

Prof. dr. Arian van Asten is hoogleraar Forensic Analytical Chemistry and On-Scene Chemical Analysis. Zijn onderzoek richt zich op forensisch onderzoek van explosieven en drugs, forensische toxicologie en forensische microtrace-analyse, inclusief glas, vezels en schotresten. Van Asten werkte 12 jaar voor het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en weet veel over de rol van de forensisch deskundige en de toegevoegde waarde van forensisch onderzoek bij strafrechtelijke onderzoeken.

Prof. dr. A.C. (Arian) van Asten

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences

Internationaal strafrecht 

Göran Sluiter is hoogleraar internationaal strafrecht en partner bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers. Zijn expertisegebieden zijn onder meer de procedurele aspecten van internationale straftribunalen en de aansprakelijkheidsgrenzen voor internationale misdrijven en ernstige mensenrechtenschendingen. Als advocaat staat hij verdachten en slachtoffers van mensenrechtenschendingen bij voor Nederlandse rechtbanken en internationale straftribunalen.

Prof. dr. mr. G.K. (Göran) Sluiter

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Strafrecht