For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

Voor het Red Light Jazz optreden met zijn kwartet heeft Gideon Tazelaar een bijzondere gast uitgenodigd. Het concert staat daarom aangekondigd als het Gideon Tazelaar Quintet. Die bijzonder gast is tenor saxofonist Enrique Oliver, een van de veelbelovende jazz-talenten van Spanje.

Kerngegevens van evenement Red Light Jazz 2022
Datum 3 juni 2022
Tijd 17:00 -19:00
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam

Saxofonist Gideon Tazelaar (1997) leerde op 7-jarige leeftijd saxofoon spelen en deed na een half jaar al mee aan jamsessies met volwassen musici. Op zijn veertiende werd hij toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam waar hij op zijn achttiende zijn Bachelor ‘maxima cum laude’ behaalde. Op het conservatorium kreeg hij onder andere les van Ferdinand Povel, Simon Rigter en Joris Roelofs. Daarna ging hij verder studeren aan de beroemde Juilliard School in New York om het maximale uit zijn uitzonderlijke talent te halen.

Toen hij 8 jaar was stond Gideon voor het eerst op het podium van het Concertgebouw. Dat was op 1 januari 2006 met het Nederlands Blazers Ensemble tijdens het Nieuwjaarsconcert nadat hij de compositiewedstrijd van het NBE en de VARA had gewonnen. In 2012 won Gideon met zijn kwartet ‘Oosterdok 4’ de eerste prijs van het Prinses Christina Jazz Concours. In 2016 won hij de Expression of Art Award.

Vanaf 2009 speelt Gideon bijna ieder jaar op het North Sea Jazz Festival, onder andere met Oosterdok 4, de Jazz Mania en met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Als solist heeft Gideon opgetreden met het Dutch Jazz Orchestra en speelde hij met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Hij stond op talloze grote en kleine jazzpodia in het hele land, zoals het Bimhuis, LantarenVenster, Muziekgebouw Eindhoven, Jazz in Duketown, Goois Jazz Festival, Meer Jazz Festival, Laren Jazz Festival en uiteraard op het Red Light Jazz Festival. 

Ook heeft Gideon vaak in het buitenland opgetreden. In de zomer van 2016 stond hij in Parijs en in Stuttgart op het podium met Dr. Lonnie Smith en in het najaar speelde hij in St. Petersburg. Gideon heeft tevens gespeeld met Wynton Marsalis, Benjamin Herman, Ruud Jacobs, Dick Oatts, Eric Alexander, John Engels, Ben van Gelder, Ferdinand Povel, Joost Patoçka, Martijn van Iterson, Peter Beets, Rob van Kreeveld, Simon Rigter, Joost van Schaik en vele andere.

Voor het Red Light Jazz optreden met zijn kwartet op vrijdag 3 juni in de Amsterdamse Academische Club, heeft Gideon een bijzondere gast uitgenodigd. Het concert staat daarom aangekondigd als het Gideon Tazelaar Quintet. Die bijzonder gast is tenor saxofonist Enrique Oliver, een van de veelbelovende jazz-talenten van Spanje. Hij komt op uitnodiging van zijn vriend/collega Gideon Tazelaar speciaal voor het Red Light Jazz festival naar Amsterdam. Geboren in 1985 in Malaga begon Enrique op achtjarige leeftijd saxofoon te studeren. Al snel raakte hij geïnteresseerd in jazz en begon hij zich onder te dompelen in de wereld van improvisatie, lessen te volgen, seminars bij te wonen en de grote tenormeesters te bestuderen, zoals Sonny Rollins, John Coltrane en Coleman Hawkins.

In 2005, na het afronden van zijn studie aan het conservatorium in Malaga, verhuisde Enrique naar Barcelona, ​​waar hij onmiddellijk werd opgenomen in de plaatselijke jazzscene, regelmatig optredend op podia en festivals met muzikanten als Albert Sanz, Jorge Rossy, Felix Rossy, Jaume Llombart, Albert Bover en Joan Chamorro.

Enrique werkte als sideman mee aan meer dan 30 albums van Spaanse jazzartiesten. Met zijn eigen composities debuteerde hij met het album ‘Introducing Enrique Oliver quintet”. Enrique leidt daarnaast de band Wild Bunch met wie hij twee albums opnam: "Sexy drugs" en "Wild Bunch".

Met gitarist Jaume Llombart vormt Enrique het duo Llombart & Oliver. Samen gaven ze de afgelopen 10 jaar meer dan 100 concerten en produceerden 2 albums.

Enrique stond op de belangrijkste jazzfestivals in Spanje (Barcelona, ​​San Sebastian, Getxo, Madrid, Valencia, Sevilla, Malaga en Granada) en op festivals en podia in de meeste andere Europese landen Hij trad ook op in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en in Noord-Afrika.

In 2018 werd Enrique uitverkoren om deel te nemen aan het internationale Focus-Year programma in Zwitserland, met inspirerende coaches als Joshua Redman, Kurt Rosenwinkel, Mark Turner, Wolfgang Muthspiel, Guillermo Klein en Dave Holland.

Bezetting

Gideon Tazelaar – tenorsax
Enrique Oliver – tenorsax
Timothy Banchet – piano
Steve Zwanink – contrabas
Cornelia Nilsson – drums

Programma

  • 16.30 uur inloop
  • 17.00 uur start programma
  • 19.00 uur einde programma
  • aansluitend aanvang diner (optioneel)

Opgeven voor dit programma en de clubschotel kunt U via onderstaande link.