Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In het project ‘WKO waar voor je geld’ van de Gemeente Amsterdam is het energierendement van 57 warmte-koudeopslaginstallaties geëvalueerd op basis van de Wet Milieubeheer. De WKO-installatie van de UvA op Sciencepark Amsterdam wordt gekwalificeerd als één van de best presterende.

Tijdens een seminar van Unica Ecopower op dinsdag 12 juni zijn de eerste inzichten gepresenteerd uit het project ‘WKO waar voor je geld’ van de Gemeente Amsterdam. Dit project omvat de evaluatie van het energierendement van 57 warmte-koudeopslaginstallaties op basis van de Wet Milieubeheer. De WKO-installatie van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA op Sciencepark Amsterdam wordt gekwalificeerd als één van de best presterende installaties. Deze WKO is gezamenlijk door de UvA en technisch dienstverlener Unica ontworpen, gefinancierd en gerealiseerd en wordt door Unica Ecopower geëxploiteerd.

Warmte-koudeopslag (WKO) is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan. De warmte die in de zomer wordt opgeslagen in watervoerende lagen in de bodem, kan in de winter worden gebruikt voor verwarming. Andersom wordt het overschot aan koude in de winter opgeslagen en gebruikt voor koeling in de zomer. WKO maakt dus gebruik van warmteverschillen in de bodem.

De UvA heeft duurzaamheid en daarmee duurzame energie hoog in haar vaandel staan. ‘Met WKO als betrouwbare techniek voor het opwekken van duurzame energie, realiseren wij een groot gedeelte van onze CO2-doelstelling. De WKO-centrale op het Sciencepark levert aan vier gebouwen van de UvA warmte en koude. De combinatie met de gebouwinstallatie en het WKO-systeem van Unica is goed op elkaar afgestemd, waardoor het binnenklimaat uitstekend beheerst kan worden. Intussen koppelen we meerdere gebouwen aan deze installatie.’ zegt Gerben Smit, hoofd huisvesting van Facility Services van UvA en HvA.