Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Corona: Gezondheid en preventie

Informatie over veiligheid en maatregelen op de campussen vind je op de pagina over gebouwen en faciliteiten.

 • Ben ik verplicht om een mondkapje te dragen op de campus en in de gebouwen van de UvA?

  De mondkapjesplicht is uitgebreid: niet alleen meer tijdens het rondlopen, maar ook als je zit, dus tijdens colleges, werkgroepen en tentamens.  

   

  Er zijn wel uitzonderingen, zo mag je het mondkapje afdoen als: 

  • het een belemmering vormt voor het geven of volgen van onderwijs; 

  • als je aan het eten of drinken bent en een vaste zit- of staanplaats daarvoor hebt; 

  • als je op kantoor zit – dus niet op een onderwijslocatie - en anderhalve meter afstand kan houden 

  • je vanwege ziekte of beperking geen mondkapje kan dragen, de uitzonderingen hiervoor blijven uiteraard gelden

   

  Het advies is om geen stoffen mondkapje te dragen, maar een wegwerpmasker, liefst van type2. Mocht je deze zijn vergeten dan liggen er mondkapjes op verschillende plekken op de campus. 

   

  Wanneer het mondkapje precies ‘een belemmering’ vormt en af mag tijdens het volgen of geven van onderwijs wordt nog verduidelijkt door het ministerie van Onderwijs. Naar verwachting kunnen we snel meer over vertellen. 

 • Wat moet ik doen als ik (milde) klachten heb die passen bij het coronavirus?

  Als je een van de onderstaande (milde) klachten hebt, dan blijf je thuis en meld je je bij de GGD (telefonisch of per website) voor een coronatest.

  • verkoudheidsklachten (neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn);
  • verhoging (hoger dan 38°C) of koorts;
  • last van hoesten of benauwdheid hebt;
  • plotseling verlies van reuk of smaak hebt (zonder neusverstopping).

  Heb je ernstige klachten die horen bij het Coronavirus zoals hoge koorts, ernstige benauwdheid of voel je je erg ziek, bel dan direct je huisarts of de huisartsenpost. Ga niet naar de huisarts toe. Van de arts hoor je wat je verder moet doen en waar je getest wordt.

 • Wat moet ik doen bij een positieve uitslag van een coronatest?

  Bij een positief resultaat word je verzocht in thuisisolatie  te gaan. De GGD zal je de precieze instructies hiervoor geven en een bron- en contactonderzoek uitvoeren. Of je wordt gevraagd zelf je contacten te informeren. 

  • Ben je een medewerker bij de UvA? Volg dan de aanwijzingen van de GGD op. Je meldt je ziek als je geen werk vanuit huis kunt verrichten of maakt afspraken over je werk met je leidinggevende. Je hoeft niet te melden dat je COVID-19 hebt, maar de UvA stelt het op prijs als je dat wel doet, in het belang van een veilige werk-en studieomgeving. De ziekmelding wordt afgehandeld als een 'gewone' ziekmelding, er wordt dus niet geregistreerd dat je COVID-19 hebt. 
  • Ben je student bij de UvA? Volg de instructies van de GGD en overleg met je opleiding (bijvoorbeeld via de studieadviseur of onderwijsbalie) over het volgen van onderwijs op alternatieve wijze. Je hoeft niet te melden dat je COVID-19 hebt, maar de UvA stelt het op prijs als je dat wel doet, in het belang van een veilige werk-en studieomgeving. De ziekmelding wordt afgehandeld als een 'normale' ziekmelding, er wordt dus niet geregistreerd dat je COVID-19 hebt. 

  Over het bron- en contactonderzoek

  Het onderzoek van de GGD heeft ook betrekking op contacten waarmee je langer dan vijftien minuten op meer dan 1,5 meter in dezelfde ruimte bent geweest. Dit kunnen medestudenten, collega’s of externe relaties zijn. De GGD kan contact opnemen met deze mensen voor bron- en contactonderzoek. Ook kan de GGD een dwingende maatregel voor thuisisolatie opleggen voor contacten. In de zwaarste variant kan op last van de GGD een locatie (tijdelijk) gesloten worden. Lees hier meer over het bron-en contactonderzoek. 

 • Wat doet de UvA als een medewerker of student besmet is met het coronavirus?

  Het is niet verplicht een besmetting met het coronavirus te melden. In het belang van een veilige werk- en studieomgeving van de UvA stellen we het melden aan de leidinggevende of opleiding (bijv. via de studieadviseur) wel op prijs. Belangrijke aandachtspunten zijn dat we in verband met de privacy van onze studenten en medewerkers géén persoonsgegevens registreren en niet expliciet aan een medewerker of student vragen naar een coronabesmetting.

  Informeren studenten en medewerkers

  De GGD heeft een brief (NL-EN) opgesteld, zie bijlagen, die de opleiding of de leidinggevende kan gebruiken in de communicatie aan studenten en medewerkers wanneer zij in de buurt zijn geweest bij iemand die corona heeft. Het gaat hierbij om contacten vanaf twee dagen voor de start van de klachten of de uitslag van de positieve test. De brief wordt gestuurd aan de gehele groep of aan alle collega’s die een risico hebben gelopen inclusief de besmette persoon zelf. De inhoud van de brief mag nooit terug te leiden zijn tot de besmette persoon. Doel van het bericht is medewerkers en studenten te informeren over wat dit voor hen betekent en waar ze terecht kunnen met vragen over het coronavirus.

 • Biedt de UvA zelftesten aan?

  Op verschillende plekken op de campus kun je zelftesten meenemen. Een zelftest kun je ook gratis aanvragen via zelftestonderwijs.nl. Je krijgt dan een test thuisbezorgd via de reguliere post. Hier lees je ook hoe je de zelftests gebruikt, vind je instructievideo’s en veelgestelde vragen. We adviseren dat je minimaal twee keer per week een zelftest doet voordat je naar de campus komt. Ook liggen er zelftesten bij verschillende punten op de campus. 

  Het afnemen van een zelftest is en blijft vrijwillig. We controleren ook niet aan de deur of je er gebruik van maakt en je hoeft geen bewijs van een negatieve test te laten zien.

  Wij hopen natuurlijk wel dat je een test afneemt voordat je naar de UvA komt. Zo kunnen we allemaal bijdragen aan een veilige campus en mogelijke verdere versoepelingen vanuit het kabinet.